Recepten

Runderstoof met gerookt Spek en Bier

Recept voor 4 personen

Het vlees van de nek van een koe heeft ontzettend veel smaak en een mooie vlees/vetverhouding voor een smakelijke stoof. De voorkant van de koe bevat voornamelijk stoofvlees, de achterkant van de koe heeft vooral biefstukdelen. Als je lekker en niet te duur wilt eten, kies dan eens voor zogenaamd voorvlees. Neem er de tijd voor en maak een extra grote pan in het weekend zodat je er meerdere dagen van geniet. Dit gerecht is echt heerlijk. Probeer maar.

Ingrediënten:
- 1 flesje dubbeldonker bier
- 4 eetlepels olie
- 1 (of 2) kilo riblappen of sucade lappen van een Nederlandse koe
- 3 eetlepels bloem
- 125 gram gerookte spekblokjes van een Nederlands varken
- 2 uien van een Nederlandse teler
- 1 kruidnagel
- Zelfgemaakte aardappelpuree of rijst


Bereiden:
Haal het vlees minstens 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen, snijd de lappen in gelijkmatige blokjes van 2 centimeter en bestrooi het met peper en zout en rol het door de bloem. Verhit de olie in een ruime braadpan en bak het vlees in de hete olie aan alle kanten bruin. Als je 2 kilo vlees wilt bereiden, bak het vlees dan in 2 delen aan. Voeg de spekreepjes toe, samen met de uien en de kruidnagel. Als de uien zacht worden, schenk dan het bier en de pan en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur dan laag, doe de deksel op de pan en stoof het vlees in 3 uurtjes gaar op een laag pitje of in de oven. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe en serveer de stoof met aardappelpuree, Hollandse boontjes, met witte rijst of als Patatje Stoof op zaterdag middag met lekkere dikke frieten.


Eet smakelijk!

Dit recept is samengesteld door Heijdra Vleesvee, een duurzame rundveehouderij uit IJsselstein.