10 oktober 2021

Nationale bokbierdag 

Bokbier of bockbier is een sterk seizoensbier dat van oorsprong ondergistend is. Dat betekent dat de gist in het brouwproces naar de bodem zakt, waardoor het bier donker rood van kleur is met een karamelachtige smaak. Tegenwoordig komen er steeds meer bovengistende bokbieren met lichtere kleuren op de markt. Ook zijn er meer varianten te koop waarbij ook andere grondstoffen worden gebruikt. 

De Herfstbock komt in de eerste week van oktober op de markt. Het is een donder rood bier met wat vaker een hoger alcohol percentage dan de Lentebock, die zoals de naam al zegt alleen in de lente wordt verkocht. Oorspronkelijk komt bokbier uit Duitsland en is ontstaan aan het begin van de 17e eeuw. Pas begin 20e eeuw ontstond het bokbier in Nederland. Het meest logische verhaal achter de naam bokbier is dat het een verbastering zou zijn van 'Einbecker Bier', wat op z'n Beiers werd uitgesproken als 'Ainpöckisch Bier' - verkort 'Ainpöck'. Tenslotte vroeg men gewoon om 'Ein Bock'. Met een bok heeft de naam dus niets te maken, terwijl op het etiket wel vaak een bok wordt afgebeeld. Meer willen weten over de Nederlandse biercultuur, klik dan hier

Voor de smaakbeleving is het belangrijk om bokbier niet té koud te drinken. De aroma's komen het best tot hun recht bij een temperatuur van 8 tot 10 graden. Door dit bier is een tulpglas te schenken worden de aroma's nog versterkt door de warmte van je hand als je de bolle onderkant van het glas pakt.

Kom proeven in Assen vandaag

- Autentieq
 heeft op de kaart vandaag een Drentse stoofpot van varkensschouder met kruidkoek, waarin bokbier is verwerkt.
- Lodewijk Napoleon heeft een Weizenbock van Baxbier op de tap
- 't Wapen heeft een bockbier van Maallust

Of ga zelf thuis aan de slag met het volgende recept

Mocht je deze of een ander recept met bokbier vandaag uitproberen, laat het ons weten via social media en gebruik #wnlv.