Recepten

Krokettendag: eigen gemaakte kroketten

Recept voor 15 personen (15 kroketten)

Ingrediënten:

  • 600 gram gaar soepvlees (van rund of kip)
  • evt. 1 ui of 1 teentje knoflook
  • 60 gram margarine
  • 60 gram bloem
  • ½ liter bouillon
  • Naar smaak: peper, zout, foelie, nootmuskaat, tijm

Voor het paneren:

  • Bloem
  • Losgeklopte eieren of eiwitten
  • Paneermeel of fijn verkruimeld beschuit

Overig: Frituurpan, 3 borden, pan voor de roux (vulling)

Bereidingswijze:

Stap 1: Vulling maken - kan ook van te voren (afkoelen en bewaren in koelkast)

  1. Snijdt het soepvlees heel fijn
  2. Maak een roux 
    1. Smelt de 60 gram margarine (evt. de ui en/of knoflook op laag vuur hierin fruiten) en voordat deze verkleurt voeg de 60 gram bloem er in één keer bij
    2. Roer met een houten spatel totdat je een papje hebt
    3. Houd het vuur laag, blijf roeren en laat de bloem enkele minuten garen
    4. Voeg een scheut van de bouillon toe en blijf roeren totdat het een papje wordt, voeg dan opnieuw een scheut bouillon toe en blijf roeren totdat het weer een papje wordt (zo komen er geen klontjes in). Herhaal dit totdat alle bouillon is gebruikt en je een dikke pap hebt.
    5. Voeg naar smaak peper, zout, foelie, nootmuskaat en tijm toe.
  3. Schep het fijngesneden vlees door de roux (vulling) en laat dit helemaal afkoelen, bewaar dit in de koelkast

Stap 2: Kroketten maken en frituren

  1. Haal de vulling vlak voor de verwerking uit de koelkast.
  2. Vorm hiervan dan met de handen lange ronde staven, niet te dik anders moeten ze te lang in de frituurpan.
  3. Zet 3 diepe borden klaar:
    1. 1 met bloem
    2. 1 bord met losgeklopt ei
    3. 1 bord met paneermeel
  4. Haal de kroketten eerst door het bloem, dan door het ei en dan door de paneermeel
    Let op: gehele kroket moet bedekt zijn met paneermeel, anders komt er tijdens het frituren een barst in de korst.
  5. Leg de gepaneerde kroketten 30 minuten in de koelkast
  6. Verhit de frituurolie tot 180 graden C.
  7. Frituur de kroketten tot ze goudbruin zijn in ongeveer 4 minuten en laat ze even op keukenpapier uitlekken.

Enkele variaties:
Je kunt na het smelten van de boter een uitje of knoflook meefruiten, of kruiden of specerijen toevoegen die even moeten "zweten". Als je spek uitbakt moet je rekening houden met het extra vet: gebruik iets minder margarine, of bak de spekjes in een aparte pan uit. Voor een kaassaus maak je de roux met melk, en roer je er op het einde geraspte of in kleine blokjes gesneden kaas naar keuze door (goudse kaas, kruidenroomkaas, blauwschimmelkaas).